Ramonda
Reserve

Rezervisite odmah

Left Right
  • Ramonda 0

Rezervisite

Dolazak: Dolazak
Odlazak: Odlazak
Odrasli:
Deca:

Hotel Ramonda Rtanj

U srcu misteriozne planine Rtanj, koja vekovima intrigira, fascinira i isceljuje, nalazi se hotel Ramonda. Kao i autohtoni cvet sa ove planine, čije ime nosi, skladno je uklopljen u prirodni ambijent i inspirisan okruženjem. Kreiran je za one koji od odmora očekuju više. Prirodni materijali, moderan dizajn prostora, panoramski prozori sa otvorenim pogledima, vrhunska personalizovana usluga, sa posebnom pažnjom posvećenom svakom detalju – čine ovaj butik hotel savršenim mestom za uživanje i odmor.

Hotel Ramonda na raspolaganju ima 58 smeštajnih jedinica podeljenih u dva krila, a spojena toplom vezom, u kojima gosti mogu da uživaju u potpunom komforu i iskoriste sve blagodeti planine Rtanj. Svaka od smeštajnih jedinica sadrži besplatni bezalkoholni mini bar, ketler sa kafom i čajem i nespresso aparat za kafu sa kapsulama u većim smeštajnim jedinicama. Pojedine smeštajne jedinice imaju terasu sa direktnim izlazom na otvoreni bazen. U sklopu svih apartmana nalazi se kuhinja. Gostima je na raspolaganju besplatan Wi-Fi i LAN internet. Parking je besplatan i obezbeđen za 58 parking mesta. U sklopu hotela postoji igraonica za decu i ponuda dečijeg menija.

*Arhitektura je cvet*

"Projekat hotela Ramonda u Srbiji ne imitira prirodu već crpi njenu energiju, a logotip je cvet koji se uvek ponovno rađa"


Ovo je arhitektura koja regeneriše, koja je gostoljubiva, sazdana na mitskom mestu, nazvana, ne slučajno, imenom cveta. Njena lokacija pripada Karpatskom lancu, nalazi se dvestotinjak kilometara jugoistočno od Beograda, na planini Rtanj, 1.565 metara visokoj, poznatoj po preciznoj piramidalnoj geometriji zlatnog preseka, mitskom mestu koje se smatralo prebivalištem drevnih bogova Srbije.
Objekat je smešten u šumi, unutar prirodnog rezervata, na obronku svete planine. Na kilometre okolo nema drugih naselјa osim ostataka napuštenog rudnika i rudarskog naselja. Otvoren 2019. godine, Ramonda Mountain Hotel & Spa nudi 21 smeštajnu jedinicu, apartmane ili sobe, zatvoreni bazen, spa centar i spektakularni bio-bazen na otvorenom punjen vodom bogatom mineralima koja potiče iz izvora otkrivenog u 14. veku. Filtrirana samo od bilјaka i prirodnih algi, voda se nizom blagih koraka sliva iz regeneracionog u bazen za plivanje. Projekat je vezan za ovo mesto, kako arhitekti Valerija Fa Milić i Vladimir Milić, autori beogradskog studija Unihouse, objašnjavaju: „Umesto da imitiramo oblike okolne prirode, mi smo interpretirali prirodne sile koje su stvorile ovaj ambijent, ovaj reljef, useke i kreste planinskih grebena“.
Reimaginirajući tektonske i klimatske snage koje su transformisale pejzaž, arhitekti su ih transcedentirali i predstavili prostornom artikulacijom i koordinacijom volumena. Stvorili su dijalog između masivnog i krutog prisustva planinskog terena i oslobođene, višestrane strukture krovne površine. Po njihovim rečima: „Projekat je koordiniran kao neka vrsta simfonijske drame, što nas je dovelo do stvaranja formi koje ne imitiraju stenske formacije iz okolne prirode, ali imaju isto tektonsko i genetsko poreklo.“ Sve ostalo potiče od ovakvog identiteta: sadržaji dizajnirani za udobnost i zadovolјstvo gostiju, od privatnih prostora, do restorana i terase, od lounge bara do male biblioteke sa bogatom kolekcijom stripova, od fluidnog menjanja vizura u unutrašnjim i spolјnim prostorima, do taktilnog kvaliteta tradicionalnih materijala, od sveopšteg prisustva vode do prirodnog ambijenta bio-bazena.
Razvijen na površini od 3.800 kvadratnih metara i izgrađen po ceni od 5,5 miliona evra, hotel svoj naziv i logo dobija po endemskoj lokalnoj biljci - Ramonda serbica, poznatoj kao cvet - feniks, koja čak i nakon što je osušena i utisnuta u stranice knjige na više godina, kada se vrati u vodu, nastavlja život. Na potpuno isti način, hotel ima za cilј da revitalizuje gosta i obnovi mu energiju!
Između vode i materije, svetlosti i drveća, za autore je ova arhitektura Lingua Franca između građene i prirodne sredine, između čoveka i njegove prirode.

U projektu je korišteno nekoliko kolekcija keramike Florim: serija La Roche, koja podseća na gust i slojevit kamen, postavljena je u Lounge Baru; za kamin je izabrana Flovtech kolekcija metalnih efekata; kolekcija Maps koja se koristi u kupatilima reinterpretira strogost betona; a osećaj autentičnosti i reference na ručnu obradu materijala obeležava Matieres de Rex, koji je izabran za Wellness centar.

Autor
Virginio Briatore

Objavljeno u maju 2021. g.  (pre otvaranja dodatnih kapaciteta) na portalu udruženja keramičke industrije Italije:
https://www.ceramica.info/progetto-galleria/larchitettura-e-un-fiore/#info
https://www.ceramica.info/en/progetto-galleria/architecture-is-a-flower/

Objekat;
Ramonda Mountain Hotel & Spa
Arhitekti:
Valerija Fa Milić & Vladimir Milić | Unihouse Studio

o nama 339
o nama 481
o nama 340
o nama
Galerija fotografija RTANJ