Ramonda
Reserve

Rezervisite odmah

Ramonda

Rezervisite

Dolazak: Dolazak
Odlazak: Odlazak
Odrasli:
Deca:

Sokobanja i okolina

Sokobanja pruža brojne mogućnosti za odmor tako da posetioci prema svojim afinitetima mogu birati između uživanja i opuštanja u sokobanjskim termama i oprobavanja u adrenalinskim sportovima, ili mogu kombinovati pomenute aktivnosti, kako bi iskoristili sve pogodnosti koje pruža najlepša i najstarija srpska banja. Pored živopisnih pejzaža, najduže turističke tradicije u Srbiji i gostoljubivih meštana, Sokobanja je najpoznatija po svojim termalnim izvorima, čistom vazduhu, gurmanskim specijalitetima i zvucima harmonike. Ono što Sokobanju izdvaja od ostalih turističkih mesta je njena raskošna i neponovljiva priroda – brojne planine, guste šume, reke, jezera, pećine, vazduh bogat kiseonikom negativnim jonima, te sa pravom nosi titulu „Zelenog srca Srbije“. Mistični predeli Rtnja, jama ledenica, skriveni prolazi Sesalačke i Ozrenske pećine, Bogova vrata, divlji tereni Device su samo neke od atrakcija koje ne treba propustiti. Sokobanja je poznata po vodenim atrakcijama koje nude osveženje, zabavu i dobar provod u vrelim letnjim danima. Akva park „Podina“ nudi spoj porodičnog opuštanja i zabave, uz mnoštvo primamljivih vodenih sadržaja, na samo 1,5 km od centra grada. Pored Akva parka, turisti mogu uživati i na nekoj od brojnih plaža na reci Moravici i Bovanskom jezeru.

Sokobanja obiluje vrednim kulturno-istorijskim spomenicima i građevinama, koji već vekovima odolevaju zubu vremena. Srednjovekovni grad Sokograd izgrađen je krajem XIII i početkom XIV veka na temeljima rimske tvrđave, koja datira iz perioda VI veka. Pronađeni su podaci da je utvrđenje postojalo još u doba Stevana Nemanje, u vreme proterivanja Bogumila, kada je prvi put razaran. Kasnije se spominje u biografiji despota Stefana Lazarevića. Razoren je 1413. godine u borbama za turski presto između Bajazitovog sina sultana Muse i odmetnika Hamuz bega. Nalazi se 2 km jugoistočno od centra Sokobanje, na steni iznad kanjona reke Moravice. Tursko kupatilo “Amam” se nalazi u centralnom banjskom parku, a izgradili su ga Turci na temeljima rimskih termi u XV veku. Prvi put je obnovljeno 1834. god. po naredbi knjaza Miloša Obrenovića, a zadnji put 2005. god. Jedino je tursko kupatilo u funkciji na teritoriji Srbije. Serbian (Latin) translation.  Poznato je i po tome što je u njemu snimljena scena čuvenog filma “Zona Zamfirova” reditelja Zdravka Šotre.

Bovansko jezero

Bovansko jezero

Bovansko jezero se nalazi na Sokobanjskoj Moravici kod sela Bovan, između Sokobanje i Aleksinca. Jezero je veštačka akumulacija a nastalo je gradnjom brane 1978.godine, u sistemu regulacije sliva Morave i hidrocentrale Đerdap. Jezero je dugo 8km, najveća širina mu je 500m, a dubina preko 50m. Veoma je bogato ribom i predstavlja najposećenije jezero u ovom delu Srbije. Obala je veoma pristupačna i pogodna za podizanje šatora, pa je ovde najviše kampera, izletnika i kupača. Ovo jezero ima veći broj plaža za sunčanje, a najveća i najposećenija je „Crvena plaža“.

Saznajte više
Vrmdža

Vrmdža

Vrmdža je seosko naselje u podnožju Rtnja, a izgrađeno je na temeljima naselja koje se pominje u pisanim dokumentima još u III veku. U središtu sela dominira Latin - grad, rimsko utvrđenje za odbranu carskog druma koji je vodio za Bliski i Srednji istok, izgrađeno u VI veku. Kasnije je grad dograđivan kako bi se Vizantija branila od najezde slovenskih plemena. Grad se pominje u pisanom dokumentima, u XIV veku kao utvrđeno stanište bogatih vlastelina, koji su u to vreme trgovali sa trgovcima iz Dubrovnika. Razoren je u XV veku (1413.g). Danas je turistički atraktivno seosko naselje sa nekoliko restorana izgrađenim na nekadašnjim vodenicama.

Crkva svete Trojice u Vrmdži, sagrađena je od tvrdog materijala 1818. godine, a dozidana je 1892. godine. Milisav Marković iz Knjaževca živopisao je ikonostas vrmdžanskog Božjeg hrama 1894. godine. U narodu postoji priča da crkva datira iz XIII veka i da je tri puta paljena, a da je sadašnja sagrađena na starim temeljima na manastirskom imanju i da je bogomolju, u vreme vladavine Turaka, spasao “ferman” turskog starešine iz Sokobanje, izdat u znak zahvalnosti za ozdravljenje psihički obolelog sina.

Etno muzej u Vrmdži je otvoren 2010. god. i nalazi se u zgradi Parohijskog doma. Postoji stalna postavka narodnih nošnji, grnčarije, tkanina i alata. Eksponate su prikupili meštani sela Vrmdža, Mužinac i Trgovište. Posetioci mogu videti celokupan postupak izrade narodnih nošnji, na tradicionalan način.

Vrmdžansko jezero je smešteno u podnožju planine Rtanj, na udaljenosti od oko 15 km od Sokobanje i 3 km od sela Vrmdža. Jedno je od retkih stalnih kraških jezera u Srbiji, uvršćeno u listu geo-nasleđa Srbije. Vrmdžansko jezero je, po kazivanju starih ljudi, nastalo posle strašne provale oblaka, koja se desila 1892.godine. Bujice su u dolinu sjurile gomile sena i njime zapušile duboku rupu u zemlji. Sada se voda u jezeru obnavlja sa malog, nepresušnog izvora, u blizini, i od kiša i snegova. Predstavlja idealno mesto za odmor, ribolov i branje šumskog voća i lekovitog bilja.

Saznajte više